English | دری | پنبتو

fb

کارخانه ای که توسط یک زن اداره می شود

یک زن مسئول یک کارخانه شامپو در قندهار است.

15 زن دیگر نیز در این کارخانه مشغول به کار هستند و اکثر آنها از نظر مالی خانواده خود را تامین می کنند.

یک زن از قندهار یک فابریکه کوچک شامپوسازی در خانه اش راه اندازی کرده و برای 15 زن دیگر شغل ایجاد کرده است.

رئیس این کارخانه ساقی جان است که می گوید روزانه حدود 300 لیتر شامپو در این کارخانه تولید می شود.

به گفته ساقی جان، او اکنون با شرکتی که شامپوی تولیدی آنها را می فروشد، قرارداد بسته است.

وی افزود که 15 زن دیگر در این فابریکه با او کار می کنند و ماهیانه حدود 4000 افغانی درآمد دارند.

تمام زنان کارمند این کارخانه زنان بیوه یا درمانده هستند و برخی از شوهران آنها از کار افتاده و نمی توانند کار کنند.

این کارخانه سه سال پیش توسط ساقی جان با هزینه شخصی ساخته شد.

ساقی جان می گوید به تازگی مغازه ای برای فروش محصولاتش در بازار زنانه باز کرده و این شامپو را در آنجا می فروشد.

اینها زنانی هستند که در کارخانه کار می کنند و این شامپو را درست می کنند. اکنون در بازار زنان در عینو مینا مغازه باز کرده‌ام و در آنجا می‌فروشم.»

حسنای 20 ساله که در این کارخانه شامپوسازی کار می کند، می گوید که اکنون طرز تهیه شامپو را به طور کامل یاد گرفته است و اگر وضعیت مالی اش بهتر شود و درآمد کسب کند، کارخانه کوچکی می سازد. حالا خوشحال است که از فقر رهایی یافته و شغل دارد.

“قبلا همه چیز را به ما یاد می دادند، اما اکنون یاد گرفته ایم. چه نوع ماشینی باید در آن قرار داده شود و چگونه باید ساخته شود، ما همه چیز را فهمیده ایم.”

ذوالقاعده که سرپرست 6 کودک است نیز در این کارخانه کار می کند و امرار معاش می کند. او به رادیو کیلید درباره زندگی تلخ خود در حالی که اشک می ریخت، گفت:

من در خانه ای به عنوان خدمتکار کار می کردم، اما پدرم مرا به عقد پسر عمویم درآورد، او کار نمی کند و رفتار خوبی با من ندارد.

سید سرور امانی، رئیس صنعت و تجارت قندهار می گوید که از آغاز این گونه امور صنعتی استقبال می کنند و تلاش می کنند تا نیروی انسانی بیشتر را به کار گیرند.

وی افزود: در حال حاضر سرمایه گذاران ما در تلاش هستند تا موقعیت های کاری را در اختیار مردم قرار دهند و کارخانه بسازند اما بزرگترین مشکل کمبود برق است. اگر این مشکل حل شود، صنعت بسیار سریع رشد خواهد کرد.»

رئیس این کارخانه شامپوسازی می گوید که اگر دولت از او حمایت کند، برای دیگر زنان بی خانمان در کارخانه اش شغل فراهم می کند.

لازم به ذکر است که پس از تغییرات سیاسی در افغانستان، بسیاری از زنان در خانه نگهداری می شوند و اجازه رفتن به سر کار را ندارند.

اما امارت اسلامی می گوید که آنها به حق کار و تحصیل زنان پایبند هستند و هر زمان که چارچوب ها فراهم شود، زنان به کار فراخوانده می شوند، اما معلوم نیست این چارچوب ها چه زمانی فراهم می شود.

×