در هلمند، پناهجویان جوان از تحصیل محروم هستند
بسیاری از جوانان آواره هلمند می گویند که در جنگ های گذشته بارها از خانه و کاشانه خود آواره شده اند، اما مکانی برای تحصیل برای آنها فراهم نشده است.
هرچند هنوز از تعداد این جوانان و کودکان اطلاع دقیقی در دست نیست، اما ارقام نشان می دهد که 41 هزار خانواده در جریان جنگ های گذشته از مناطق خود در این ولایت آواره شده اند.
در لیسه شبانه لشکرگاه در مرکز هلمند، جوانانی که تحصیلاتشان به دلیل جنگ های گذشته ناقص مانده بود دوباره شروع به تحصیل کردند.
عبدالعزیز 5 ساله، دانش آموز صنف دوازدهم لیسه که باشنده ولسوالی نادعلی است، می گوید که از دو دهه گذشته در قریه اش درس می خواند که به دلیل جنگ ناتمام مانده بود. و حملات هوایی
(موقعیت ها خیلی سخت بود. نیمه های شب که خواب بودیم جنگ شروع می شد. در چنین شرایطی باید از خود محافظت می کردیم).
عبدالعزیز به آینده خوشبین به نظر می رسد اما می گوید که اگر به تحصیل این جوانان در ولسوالی ها توجه شود، ممکن است آنها نیز بی سواد بمانند.
(هم اکنون نیز تعدادی از جوانان به ویژه کودکان از تحصیل محروم هستند. مشکلات اقتصادی و نبود مدرسه نیز باعث این امر شده است).
برهان الدین هاشمی، معلم لیسه شبانه لشکرگاه می گوید که اکثر جوانان پناهنده که تحصیلات ناقص دارند و وضعیت اقتصادی آنها کمی بهتر از سایرین است، از رفتن به لیسه شبانه منصرف شده اند.
وی افزود که حتی اکنون نیز تعداد زیادی از اطفال و جوانانی که تحصیلاتشان در این ولایت ناقص بوده، به آموزش ابتدایی دسترسی ندارند. به گفته وی مشارکت سازمان ها در دسترسی به آموزش قابل تقدیر است:
(در طول 20 سال گذشته هزاران خانواده آواره شده اند. اکنون با کمک سازمان ها به بخشی از آموزش و پرورش توجه شده است).
میرویس 17 ساله باشنده ولسوالی باباجی که اجناس اطفال را به صورت دستی در این شهر می فروشد می گوید که تا صنف دهم درس خوانده اما در جنگ های گذشته بیش از 15 بار از خانه اش فرار کرده است.
(الان انصراف دادم، اما اگر بتوانید به من کمک کنید، تحصیلاتم را از سر می گیرم.)
عتیق الله باشنده ساحه کمپ ولسوالی مرجه که اخیراً به منطقه خود برگشته و در شهر کار می کند، با چشمانی گریان می گوید که تا صنف پنجم درس خوانده است.
(اگر جنگ نبود، بیشتر پیشرفت می کردم، دانشگاه می رفتم.)
کارشناسان حقوقی شهرستان لشکرگاه می گویند برای افراد محروم از تحصیل باید امکانات آموزشی فراهم شود.
امین الله حق پرست می گوید که دولت باید به آن دسته از کودکان و جوانانی که تحصیلاتشان به دلیل جنگ ناقص است، حق تحصیل بدهد و این افراد باید به آرزوهایشان برسند.
(دولت موظف است برای همه شهروندان و کسانی که در گذشته از تحصیل بازمانده اند، آموزش و پرورش فراهم کند.)
مولوی محمد عوض انصاری، رییس معارف ولایت هلمند اذعان می دارد که در اثر جنگ های سنگین و حملات هوایی در هلمند، نه تنها تحصیل جوانان ناقص مانده است، بلکه بسیاری از ساختمان های مکاتب در مرکز و ولسوالی های این ولایت نیز دچار مشکل شده است. ناتمام مانده است.
وی افزود که مکاتب محلی در مناطق دورافتاده هلمند با هزینه یونیسف ساخته می شود که به بسیاری از کودکان و جوانان پناهنده دسترسی به آموزش می دهد.
(تاکنون کلاس های محلی ساخته شده و برنامه هایی برای ساخت مدارس دیگر وجود دارد. اداره آموزش و پرورش بر تمامی فرآیندهای آموزشی نظارت دارد تا دانش آموزان بتوانند آموزش خوبی را به جامعه ارائه دهند.)
هلمند یکی از مناطق جنگ زده کشور است که نه تنها بخش معارف در جنگ های گذشته آسیب دیده، بلکه بخش های دیگر نیز آسیب دیده است.